• Lorem ipsum

Hoe bescherm je vruchten tegen vogelvraat?

18 Jun 2020
door Floor Korte

Hoe bescherm je vruchten tegen vogelvraat?

Oh wat heerlijk, de tijd is aangebroken dat er geoogst kan gaan worden. De eerste roodkleurende aardbeien zijn bij mij in de tuin al gespot. 

Helaas zijn niet alleen wij dol op zoet, zomers fruit, want ook de vogels, en vooral de lijsters en spreeuwen, zijn er gek op. Het is dus belangrijk om op tijd de struiken of plantjes waar de vruchten aan hangen af te dekken, zodat je de oogst lekker zelf op kunt snoepen. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden hoe je sommige fruitstruiken en -planten af kunt dekken. 

Afhankelijk van welke soort plant je hebt, zullen vogels de vruchten wel of niet eten. Dit heeft ook te maken met of de plant zelf een natuurlijke afschrikmethode heeft. Wat dacht je namelijk van de Japanse wijnbes? Deze klimmer heeft hele kleine doorns op de stammen, bladeren en rondom de bloemen, dus zo worden de vruchtjes goed beschermd. Hierdoor heeft deze plant bijna nooit last van luizen of vogelvraat.  

Bekijk de plant dus altijd goed en het is ook goed om eens te testen wat er gebeurt als je de plant niet afdekt. Niet iedereen heeft er last van namelijk. 

Welke fruitstruiken en -planten dek je beter af tegen vogelvraat?

  • Aardbeien
  • Roze bosbes
  • Blauwe bosbes
  • Rode aalbes
  • Zwarte bes (cassis bes)
  • Vruchten van de bramen
  • Vruchten van de frambozen

Welke fruitstruiken en -planten hoef je niet af te dekken?

  • Japanse wijnbes
  • Kruisbes (alle kleuren)

Hoe dek je de planten af?

Het eerste dat in je opkomt zijn natuurlijk netten. Deze zie je ook het vaakst en het werkt goed, maar er zitten wel nadelen aan. Het is niet handig met oogsten, jonge scheuten gaan er snel tussendoor, waardoor het net er snel in verstrikt raakt, en vogels zien het vaak niet als je bijvoorbeeld een zwart net kiest, waardoor ze erin blijven hangen. Check je netten dus zo nu en dan goed en kies voor een opvallende kleur, zoals groen. Het komt er eigenlijk op neer dat als je de gehele plant af wilt dekken je beter voor een stug of stijf materiaal kiest. Denk aan kippengaas waar je een kooi van maakt. Je kunt ook kiezen om enkel de vruchten af te dekken met bijvoorbeeld waszakjes of fruitzakjes die je bij de supermarkt kunt kopen en waar je groenten en fruit in kunt doen. Dat ziet er ook nog eens minder vervelend uit.

    

Wist je datje

Vogels zijn heel erg nuttig in de tuin. De vogels helemaal wegjagen, zou ik dus zeker niet doen. De vogels eten namelijk bepaalde plagen op die jouw plantjes kunnen teisteren. Slakken en rupsen, daar zijn ze dol op. En wij zitten nu net niet te wachten op deze plagen. Heb je een klein aardbeienplantje over of een stek staan waar wat vruchten aan groeien? Laat deze dan onafgedekt in de tuin staan, het liefst op een plek waar je last hebt van slakken of rupsen. Zo lok je de vogels naar een plek waar je ze wilt hebben. Je leidt ze af van de fruitstruiken waar ze niet aan mogen komen en zo houd je de tuin in evenwicht.

       

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »