• Lorem ipsum

Winterslaap

27 Dec 2021
door Jaedy vd Broek

Tijd voor de winterslaap

De donkere dagen zijn aangebroken en we versieren massaal onze huizen met lampjes en kaarsjes om wat gezelligheid. De verwarming gaat een graadje hoger en de open haard wordt aangestoken. Tijd voor de winter! Warmte en licht zorgen ervoor dat we de donkere gure maanden goed doorkomen. 

Ondanks dat planten ook erg van warmte en licht houden, passen ze een hele andere tactiek toe om de wintermaanden door te komen. Een tactiek die bekend is bij dieren, maar waarvan niet iedereen weet dat planten haar ook toepassen; een winterslaap. Dit betekent dat je mooie plantjes in een ruststand gaan om de koude maanden door te komen en om in het voorjaar weer in volle glorie zichtbaar te worden. Wat doen ze daar precies voor en wat wordt er van ons verwacht?

Doordat de planten in een winterslaap gaan, verbruiken ze bijna geen energie en zal er ook weinig water verdampen bij de bladeren. Je planten hebben dus flink minder water nodig dan in de warmere maanden. Een goede manier om te controleren of je plant water nodig heeft, is door met je vinger in de aarde te gaan. Is de aarde op ongeveer 4cm diepte niet vochtig? Dan is het tijd om een klein beetje water te geven. Het kan dus zomaar zijn dat je plantje in de winterslaap een aantal weken achter elkaar geen extra vocht nodig heeft. Staan je planten in een pot? Let dan goed op dat er geen laag water onderin de pot blijft staan. Door deze natte voeten kunnen de wortels van je plantje gaan rotten en daar wordt geen enkele plant beter van.

Vanaf de herfst zie je de blaadjes van de bomen van kleur veranderen en loslaten. Dit kan ook gebeuren bij jouw plantjes. Om energie te besparen, laat de plant zijn blaadjes verkleuren en uiteindelijk de blaadjes ook los. Op het moment dat de zon weer gaat schijnen en er weer nieuwe energie komt voor jouw plant, zal de plant weer geheel terugkeren. Een kwestie van geduld en zeker geen reden tot paniek!

Jouw plantjes gaan dus heerlijk in een ruststand en zorgen er zelf voor dat ze de juiste tactiek toepassen om de donkere koude maanden door te komen. Ze passen zich aan, aan de temperatuur en aan de hoeveelheid licht. Als plantverzorger is het jouw taak om af en toe te checken of het nog wel goed gaat. Doe dit door te controleren of de aarde nog vochtig genoeg is en laat de plant verder met rust. Tegen de tijd dat de zon weer warmte en licht gaat geven, zul je zien dat je plantjes ook weer terugkomen. In het voorjaar is het de tijd om te bekijken welke plantjes wat extra hulp nodig hebben, dit in de vorm van plantenvoeding, extra water, een grotere pot of een andere plek in de tuin. Tot die tijd kunnen we achteroverleunen, genieten van de warmte en lampjes binnenshuis en feestelijke dagen beleven met de mensen om je heen

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »