• Lorem ipsum

Wie zaait, zal oogsten

30 Apr 2021
door Lois van Adrichem

Wat is er leuker dan het hele traject van het zaaien tot oogsten meemaken?
Sinds kort hebben wij verschillende bloemzaden, deze zaden zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden in salades of als decoratie bij gerechten. Hieronder lees je alles wat je moet weten van kweek tot oogst.

Binnen of buiten zaaien?
Het beste is om binnen te beginnen met zaaien, zo krijgen de zaden de warmte die zij nodig hebben. Als je begint met zaaien zorg dan dat je een kweekbakje in huis hebt. Bedek het schaaltje of potje met potgrond en zorg dat het stevig wordt aangedrukt. Strooi de zaden uit over de grond en druk de zaden ligt aan. Over de zaden kan nu heel dun een laagje potgrond worden gestrooid. Druk wederom het laagje zachtjes aan.

Nu er gezaaid is moet er nog één belangrijk ding gebeuren, namelijk water geven.
De zaden hebben redelijk wat water nodig maar zorg dat dit niet met een harde straal wordt gedaan, daarmee spoel je de zaden weg. Het handigste is om het kweekbakje in een bak met water te zetten, zo zuigt de aarde zich vol en weet je zeker dat de zaden niet weg zijn gespoeld. Zorg wel dat er gaten in de onderkant zitten van het kweekbakje die jij gebruikt.

Wil je toch buiten zaaien? Dat kan vanaf eind april, de temperatuur is dan wat hoger waardoor de zaden sneller ontkiemen. Je kan de arme grond mengen met potgrond zodat de grond rijker wordt aan voeding.

Verspenen
Verspenen betekent niets anders dan overzetten. Wanneer de zaailingen groter worden en er een paar blaadjes te zien zijn wordt het tijd om de zaailingen over te zetten in een grotere pot. Pak de zaailingen voorzichtig vast aan de blaadjes en maak de wortels voorzichtig los met een stokje. Plant de zaailingen over in een grotere pot en zorg dat er genoeg afstand tussen de zaailingen zit, vanaf nu gaan ze namelijk flink groeien.

Buiten
Wanneer de zaadjes zijn uitgekomen tot een plantje kan je de stekjes buiten in de volle grond plaatsen. De plantjes zijn nu sterk genoeg en zullen de buitentemperatuur overleven. Zorg ook hier dat de plantjes niet te dicht op elkaar staan, je moet ze de ruimte geven om te groeien.

Tips:

  • Zaai niet alle bloemzaden in één keer, verdeel het over meerdere periodes zodat je een langere bloeiperiode krijgt.
  • Houd rekening met de plantafstand, zorg dat de zaden niet te dicht op elkaar worden gezaaid.
  • Markeer het gebied dat je hebt ingezaaid, zo weet je precies wat je hebt gezaaid.
  • Zorg dat je de zaden niet water geeft met een harde straal, dan spoelen de zaden weg. Zet het kweekbakje in een bak water zodat de aarde zich vanuit onderaf kan volzuigen.


Wanneer je vanaf zaadje tot plantje genoeg aandacht en water geeft is het alleen nog wachten totdat jij jouw eigen gezaaide eetbare bloemen kan oogsten. Gaaf toch?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »