• Lorem ipsum

Wat doen bijenplanten voor jouw eetbare tuin?

25 Apr 2022
door Lotte van der Knaap

80% van alle groente en fruit hebben wij aan de bijen te danken. Bijen (maar ook vlinders en andere insecten) zorgen er namelijk voor dat de stuifmeel van de ene bloem of plant, ook wel het mannelijke zaad van de plant, overgebracht wordt naar het vrouwelijke deel van de plant, de eicel onderaan de stamper. Deze bevruchting noemen wij ook wel bestuiving.

Maar wat zijn bijenplanten nou eigenlijk? Bijenplanten zijn planten die nectar produceren waar bijen, vlinders en andere insecten nuttige insecten veel baat bij hebben. Insecten hebben deze nectar nodig omdat ze de suikers gebruiken om in beweging te blijven, daarom drinken zowel mannen als vrouwtjes bijen nectar. 

In eerste instantie zou je denken ik wil geen insecten in mijn eetbare tuin maar hopelijk ziet u nu in dat een eetbare tuin eigenlijk niet zonder deze beestjes kan en dat ze zelfs werk van ons afnemen!

Kortom door deze bevruchting kunnen wij niet alleen genieten van de honing die bijen afgeven maar ook van appels, peren, paprika’s, meloenen, courgettes, rode bessen, frambozen en ga zo maar door.

Hier nog wat bijenweetjes;

  • Een bij kan wel 250 bloemen per dag bezoeken!
  • Een bij vliegt in zijn hele leven wel 800 kilometer!
  • Een bij legt voor 1 kilo honing de afstand van een heel rondje om de aarde af!
  • Bijen is een bedreigde diersoort en wij kunnen dit verhelpen door bloemen en planten in onze tuin of balkon te zetten!

Nieuwsgierig geworden naar onze bijen- en nectarplanten? Klik hier!

Reacties
https://ukrain-forum.BIZ.Ua/
7 Jul 2024
Way cool! Soome very valid points! I appreciate you penning this post and the rest of the website is also really good. https://ukrain-forum.BIZ.Ua/
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »