Hoe weet je dat vruchten rijp zijn om geoogst te worden?
Wat is het heerlijk weer. Het is volop zomer en dat merkt je echt aan alles, zoals de lange dagen, veel zon, maar af en toe een ook goede bui. Dat is maar goed ook, want anders zouden je plantjes heel erg uitdrogen en zul je zelf veel bij moeten sproeien. Je ziet steeds meer kleur in de tuin ontstaan en dat is ook mede door al het lekkere fruit wat steeds meer begint te kleuren. Zo heb ik bijvoorbeeld frambozen, bramen, Japanse wijnbessen, aardbeien en blauwe en roze bessen.
Extra voeding
Wist je dat je jouw vruchtplanten met wat extra voeding een extra handje kunt helpen qua hoeveelheid oogst? Strooi bijvoorbeeld bij de roze en blauwe bes wat extra tuinturf, je zult merken dat de vruchten een stuk groter zullen worden. Fruticos heeft zelf hele handige voedingszakjes die je online kunt bestellen om de planten de juiste dosering te geven. Je kunt zelf ook heel goed testen of die extra voeding voor jouw plantje wel effect heeft. Doe dit door 1 plant geen voeding te geven en je zult snel verschil zien.
Oogstbaar ja of nee?
Hoe weet je eigenlijk wanneer de vruchtjes te oogsten zijn? Deze vraag wordt vaak gesteld. Zodra de bloemen veranderd zijn in vruchtjes, moet je echt nog even wachten. Veel mensen denken dan meteen: “Wat heb ik verkeerd gedaan als de besjes na 2 weken niet oogstbaar zijn?” of “Waarom kleuren die van mij niet en die van jou wel?”. Het is heel belangrijk om bij alles in de tuin veel geduld te hebben, want het komt uiteindelijk altijd wel goed. De tuin kun je echt niet sturen en de plantjes al helemaal niet. De ene tuin of plant is de andere niet, dus het is dan ook echt niet met elkaar te vergelijken. De planten zijn heel erg afhankelijk van het weer, water en vooral de voeding.
Je zult wel merken dat in de maand juli en augustus en soms nog in september er heel veel fruit te oogsten is. Je kunt dit goed testen bij vruchten door voorzichtig in het besje te knijpen of drukken om te zien of deze een beetje meeveert. Is hij nog heel erg hard en is de kleur nog niet zoals het moet zijn, laat ze dan vooral nog lekker hangen, want eenmaal geoogst zullen ze niet meer bijkleuren.
Niet alleen door het meeveren van de vrucht kun je dit testen, maar ook door de kleur goed te bekijken. Je weet hoe een aardbei qua kleur hoort te zijn, dit is dieprood. Een braam is donkerpaars, een framboos is magenta of geel, een blauwe bes is donkerblauw en ga zo maar door. Zijn ze nog niet helemaal goed van kleur, laat ze dan lekker hangen. Vruchten te vroeg oogsten kan ook resulteren in een zuurdere smaak. Hoe meer zon en warmte, hoe zoeter de vruchten worden.
Houdbaarheid na het oogsten
Het is het allerlekkerst om het fruit dat je hebt geoogst meteen op te eten, helemaal als het nog een beetje warm is van de zon. Proef die warme aardbei maar eens. Deze heeft zo echt meer smaak dan wanneer je hem in de koelkast legt. Mocht je ineens heel veel oogst hebben en kun je niet alles in 1 keer opeten, dan kun je het goed bewaren in een vershoudbakje in de koelkast. Doe de bakjes niet te vol, want de vruchtjes kunnen elkaar namelijk pletten als het gewicht dat erop ligt, te groot wordt. Je kunt ze ook inmaken tot jam of er heerlijk DIY-ijs mee maken. Maar vers zo in je mond blijft het lekkerst.