• Lorem ipsum

Wanneer kun je het beste snoeien?

20 Oct 2020
door Floor Korte

Heb je mooie fruitstruikjes staan en is nu de herfst periode aangebroken dan is het de ideale tijd om te gaan snoeien. Het is niet moeilijk, hier word uitgelegd hoe je dat het beste kunt doen. Het is eerst handig om te weten waarom je eigenlijk moet snoeien. Waarom zou je de struik niet gewoon lekker met rust laten en zijn gang laten gaan? Dit kan natuurlijk altijd, maar de grote reden waarom je snoeit zijn.

Wanneer kun je het beste snoeien?

Heb jij een mooi fruitstruikje gekocht aan het begin van het jaar, dan is de herfstperiode de ideale tijd om te snoeien. Wees gerust, het is niet moeilijk. Ik leg je hieronder uit wanneer en hoe je dat het beste kunt doen.

Waarom is het slim om te snoeien?

Het is eerst handig om te weten waarom je eigenlijk moet snoeien. Waarom zou je de struik niet gewoon lekker met rust laten en lekker zijn gang laten gaan? Dit kan natuurlijk altijd, maar de grote redenen waarom je snoeit zijn: 

  1. Je kunt de plant of boom compact houden en goed in model snoeien.
  2. Je voorkomt dat hij de hele tuin doorgroeit of te veel schaduw levert.
  3. Na het snoeien zul je merken dat de plant beter zal bloeien.
  4. Uiteindelijk zorg dit voor het allerleukste, namelijk een betere vruchtenoogst.

Japanse wijnbes 

Deze snoei je in de herfst als al het blad weg is. Haal alle takken vanaf de grond weg die dat jaar vruchten gedragen hebben. De kleur van deze takken is bruin. Alle groene uitlopers die dat jaar ontstaan zijn, laat je staan. Deze scheuten zullen volgend seizoen vruchten dragen. Dit proces herhaalt zich ieder jaar.

                                                Japanse wijnbes

Frambozen

De beste snoeiperiode is in de rustperiode als de blaadjes ervan af zijn, zodat je beter kunt ziet wat eraf geknipt moet worden. Zorg dat je voor februari gesnoeid hebt. 

De takken waar de plant dit jaar vruchten gedragen heeft, moet je inkorten tot ongeveer een 1 meter boven de grond. Al het oude hout of hele kleine dunne takjes uit de grond knip je weg zodat er ca. 5 stevige stammen blijven staan. Hierop gaat hij nieuwe scheuten maken en draagt hij het volgende jaar vruchten. Alle droge takken die zo afbreken kun je sowieso weghalen, want daar gaat niks meer op groeien.

Je kunt niet zo snel wat fout doen, want zelfs als je de gehele framboos wegknipt tot aan de bodem, is er niks aan de hand. Hij loopt dat jaar gewoon weer uit.

                           Frambozen plant 

Bramen 

Je snoeit zodra het blad ervan af is gevallen, zo kun je goed zien waar je snoeit.

Een braam snoeien is heel erg eenvoudig. De oude takken zijn bruin en hebben al vruchten gedragen. Ze worden helemaal tot aan de grond weggeknipt en de jonge scheuten kun je wat modeleren en opbinden. Deze jonge scheuten gaan komend seizoen vruchten dragen. 

                                                                                                    Bramenplant

Rode of witte bes (aalbes)

Eerste snoeiperiode (wintersnoei) is in het voorjaar, als al het blad eraf is. Doe dit in februari of maart. Haal alle hangende en kruisende takken weg en zorg dat er 5 tot 6 hoofdstelen blijven staan. Dan is het belangrijk om de zijtakken te snoeien na 3 -4 knopjes. Hierdoor houd je de zijtakken kort en zullen er meer trosjes verschijnen.

De tweede snoeibeurt (zomersnoei) is in de zomer. Zorg dat je de plant in model houdt en knip de uitstekende takken weg. Zo rem je de plant wat af om energie naar het blad te sturen in plaats van naar de vruchten, waar je er liever meer van hebt natuurlijk.

Rode aalbes

Blauwe en roze bes

Net zoals de rode bes, snoei je deze in het voorjaar. Dan kun je goed zien welke stammen er over zijn.

Het is heel erg belangrijk dat er zoveel mogelijk licht en lucht in de struik kan komen, zodat het niet gaat schimmelen.

In de maand februari maart snoei je de takken die laag aan de grond groeien en laat je enkel de stevige takken staan. Zorg dat je alle kruisende takken wegknipt zodat het overzichtelijk blijft.

In de zomer zorg je dat alle lange takken terug worden geknipt tot ca. 4 blaadjes.

Winter-/zomersnoei

Wintersnoei – het insnoeien en/of verwijderen van zijtakken in de rustperiode.

Zomersnoei – snoei in de zomermaanden om de groei te remmen en meer vruchten aan te maken.

Tips 

Tip: zorg voor een goede, scherpe en schone snoeischaar. Koop beter een keer een goede snoeischaar die je goed verzorgt, dan eentje die je binnen 2 jaar al weg moet doen omdat hij helemaal verroest is. Dat is een stuk duurzamer, vind je niet?!

Tip: zorg ervoor dat je de takken altijd schuin snoeit, dan zorg je ervoor dat de takken niet gaan rotten als er water op de open wond valt.

Tip: de voet van de fruitstruiken kun je afdekken met bladeren of compost. Zo bescherm je in het voorjaar de jonge scheuten voor de vorst.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »