• Lorem ipsum

Kan ik nu nog een moestuin starten?

21 Apr 2020
door Floor Korte

Kan ik nu nog een moestuin starten? 

Wist je dat je niet zomaar ieder moment van het jaar kunt starten met een eigen moestuin? Natuurlijk is er binnen van alles te kweken in de warmte en onder groeilampen, net zoals we in de kassen zien, maar aan een moestuin buiten in de volle grond, in bakken op het terras of op de volkstuin zijn bepaalde maanden van het jaar verbonden. Dit heeft simpelweg te maken met de warmte en de stand van de zon. In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over het seizoen van de moestuin, wanneer je het beste kan starten en wat je wanneer allemaal kunt doen.

Een moestuinseizoen is gekoppeld aan bepaalde maanden. Dit heeft te maken met het aantal uren zon op een dag, maar ook met de temperatuur. Zonder warmte en zon zul je heel veel gewassen niet eens buiten kunnen kweken. In ons Nederlandse klimaat zijn de beste maanden voor een moestuin maart tot oktober. Gedurende de maanden oktober tot februari gebeurt er gewoon niet veel. Enkel als je al jaren een moestuin hebt, in het bezit bent van een kas, groei- en warmtelampen en fan bent van koolgewassen, zou je het hele jaar rond je eigen groenten, fruit en kruiden kunnen kweken. Het klinkt heel erg leuk om zelfvoorzienend te zijn, maar daar komt ook zeker wat bij kijken*.

Door de maanden heen

Januari- Februari

In de deze 2 maanden is er gewoon nog niet heel veel te doen. Je doet ideeën op, maakt een moestuinplan, maakt een lijst van planten die je in de moestuin wilt hebben en koopt de zaden. Je kunt starten met het zaaien van pepers, paprika en aubergine. Maar verder moet je gewoon nog eventjes wachten.

Maart-April-Mei

Dit zijn de maanden dat het allemaal echt gaat beginnen. Ik word hier altijd blij van. Je merkt dat de dagen langer worden, er meer zon te zien is en het dus ook meteen warmer wordt. Dat hebben we nodig voor het opkweken van jouw groenten, fruit en kruiden. In deze 3 maanden kun je dus nog makkelijk starten met je moestuin. Zaai er dus op los en plant ook alle fruitstruikjes nu uit. Hoe later in het seizoen je dit doet, hoe lastiger het wordt om de groei van de plantjes nog in te halen. Ze zullen dan minder oogst geven, maar hier zijn gelukkig oplossingen voor. Heel veel plantjes zijn vanaf eind april/begin mei ook verkrijgbaar in tuincentra en natuurlijk is er heel veel online te vinden en dan wordt het gewoon thuis geleverd. Ideaal, vind je niet?!

Juni-juli

In deze maanden kun je oogsten en zaaien. Kijk goed op de verpakking van de zaden aan de achterkant, want hier staat namelijk ontzettend veel informatie die je nodig hebt. Wat dacht je van de plantafstand? Zaai of plant je ze te dicht bij elkaar, dan kunnen ze elkaar flink in de weg gaan zitten. Je moet je dus even inlezen. Houd je plantjes in deze periode goed in de gaten. De zon draait overuren, waardoor de plantjes snel groeien en dus water en voeding nodig hebben.

Augustus-September-Oktober

Het oogsten is begonnen en soms heb je zoveel oogst dat je het niet eens allemaal op kunt eten. Maak het in tot jam, chutney of heerlijke siroop. Of blancheer het en doe het in de vriezer. Zo kun je ook nog in de wintermaanden genieten van smaken uit de moestuin, of dit nu fruit, kruiden of groenten is, het kan allemaal.

November-December

In deze maanden doe je gewoon heel weinig in de moestuin. Laat vooral lekker alle blaadjes liggen, zodat beestjes een fijne schuilplaats kunnen vinden in jouw tuin. Want hoe meer beestjes jouw ecosysteem in orde houden in de tuin, hoe minder je last zult hebben van plagen in de zomer.

Ik hoop dat je na het lezen van deze eenvoudige planning hebt gezien in welke maanden je wat het beste kunt doen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, dus houd vooral het weerbericht in het de gaten. Gaat het bijvoorbeeld heel erg vriezen in mei, wacht dan even met de plantjes buiten uit te planten. Of gaat het in oktober heel veel regenen, haal dan lekker alle oogst uit de tuin en sluit het seizoen af.

Heel veel succes allemaal dit jaar met jullie moestuin.

*Ben je benieuwd hoe je start met je eigen moestuin, klik dan snel verder voor de blog ‘Is het moeilijk een moestuin te starten?’

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »